Photoshop tutorial - achtergrond vervagen | Photography

Op grote blogs zoals de blog van Jiami, Diana, Tara & Larissa en noem maar op zie je vaak van die hele mooie foto's waarbij de achtergrond vervaagd is. Dit word vaak helemaal gedaan door de camera. TENMINSTE als je een spiegelreflex camera hebt. Ik als 17 jarige heb natuurlijk nog lang niet genoeg geld om zo iets aan te schaffen en moet dit op een andere manier doen. Daar heeft Adobe Photoshop een aantal handige trucjes voor! Ik behandel vandaag de manier die ik zelf het fijnste vind. Deze manier vereist wel wat oefening, maar als je het eenmaal door hebt is het een eitje! Wil je weten hoe ik mijn achtergronden vervaag? Kijk dan snel verder!
Voor dat we beginnen zorg je ervoor dat je een afbeelding hebt geopend in Photoshop en je bij Window de optie Layers (lagen) en Paths (paden) aan hebt staan. Ik zelf werk trouwens met de Engelse versie van Photoshop dus gebruik de Engelse termen. Tussen haakjes heb ik de Nederlandse vertaling gezet. Ik weet niet van alles hoe het precies heet, dus sorry als het een beetje anders is.
Selecteer de Pen Tool (pen gereedschap) en zoom je afbeelding helemaal in, zodat je elk detail kan zien. Met de Pen Tool gaan we het hele object dat je niet vervaagd wil hebben overtrekken. Dit werkt nog al vaag en is nog al onmogelijk door alleen maar tekst te gebruiken uit te leggen. Ik heb een filmpje op youtube gevonden die waarin het precies word uitgelegd! Het is wel in het Engels, maar zelf voor mij (ik kan absoluut geen Engels) is het nog te volgen. Klik HIER voor het filmpje. De uitleg begint pas bij 1.10minuten, daarvoor komt alleen een beetje gepraat over facebook en over dat hij ziek was. Is deze uitleg niet duidelijk genoeg voor jou? Er zijn nog veel meer filmpjes over te vinden op youtube, maar goed, deze tutorial gaat niet over het gebruiken van dit gereedschap, maar over het vervagen van de achtergrond, dus laten we daar snel mee verder gaan!Je hebt dus je hele object overgetrokken met de Pen Tool (pen gereedschap) en ziet er als het goed is een dun lijntje omheen. Zorg er wel voor dat je het pad helemaal goed hebt gesloten en er dus geen kleine opening meer zit tussen het eerste en het laatste puntje.
Als het goed is zie je in je Path (paden) tool nu een vreemde vorm. Druk er met je rechtermuisknop op en klik op 'Make Selection' (Maak selectie). Nu word je object in een selectie gezet in plaats van in een pad. Als het is gelukt zie je nu een stippellijn om je object heen in plaats van de dunne lijn die je eerst zag.
Om de laatste kleine stukjes achtergrond die je niet goed hebt mee kunnen krijgen weg te werken druk je op Refine Edge (Nederlandse vertaling kan ik nergens vinden). Dit kun je alleen doen als je de Marquee Tool (selectie kader gereedschap) hebt aangevinkt. De Refine Edge knop vind je dan in de bovenste balk. Als je hem hebt gevonden en je hebt er op gedrukt opent zich een venstertje. 
In dit venstertje kun je van alles doen, maar ik gebruik het eigenlijk maar voor één ding! Als eerste stel ik in dat de achtergrond een beetje rood word. Dit is niet permanent, het word weer normaal na dat je op 'OK' hebt gedrukt. Door het rood te maken kan ik alle details goed zien. Als er nog een plekje is die je niet goed hebt mee gepakt dan valt dat meteen op. Helemaal aan de zijkant zie je dat er een kadertje blauw gekleurd is. Zorg dat dat bij jou ook zo is door er op te drukken. Nu kun je lang je object afgaan. De stukjes die niet goed zijn gepakt worden nu wel meegenomen! Heb je een stukje fout gedaan met die optie druk dan op Control + Z (Apple: Commend(appeltje) + Z). Speel hier een beetje mee tot dat het object perfect is gemarkeerd. Als hij helemaal goed is druk je op 'OK'.
Zorg ervoor dat je nog steeds de Marquee Tool (selectie kader gereedschap) hebt aangevinkt en druk ergens in je venster op de rechtermuisknop. Klik vervolgens op 'Select Inverse' (Ik heb geen idee wat de Nederlandse benaming is, maar zoals je op het plaatje ziet is het de tweede optie). Nu heb je de achtergrond geselecteerd in plaats van je object.
Om nu de achtergrond te vervagen druk je op Filter -> Blur (filter -> vervagen). Ik gebruik meestal Gaussian Blur... (gaussiaans vervagen), omdat ik dat het mooiste vind. Je kunt natuurlijk ook een andere optie onder de Blur modus kiezen, dit licht echt aan wat jij het mooiste vind en wat je ermee wilt creëren. Je kunt natuurlijk ook een hele andere optie gebruiken zoals Distort, Noise, Picelate etc, maar dan krijg je een heel ander effect en vervaagt je achtergrond niet, wat we met deze tutorial wel willen creëren.
Er opent zich weer een venstertje. In dit venster kun je een beetje spelen met de balkjes die er staan. Bij Gaussian Blur is maar één balkje, maar bij andere zijn het er meerdere. Zorg ervoor dat je de 'Preview' knop aan hebt staan en je kunt gaan schuiven tot je het gewenste effect hebt. Druk op 'OK' en je achtergrond is vervaagd!
Hier nog even een foto van hoe de afbeelding er eerst uit zag. Deze foto heb ik trouwens in Roermond gemaakt tijdens het EK (hoe kan het ook anders?).
En hier nog een foto van na de bewerking. Zo zie je maar weer dat een spiegelreflex camera niet altijd nodig is. Hier moet je misschien wel wat meer moeite voor doen, maar het is een goed alternatief. Het is even oefenen, door de pen tool, maar uiteindelijk krijg je de perfecte achtergrond!

Ga jij deze tutorial maken? Mail me het eindresultaat naar manonbongers@outlook.com. Ik ben benieuwd wat jullie er van maken!

2 opmerkingen:

  1. Oooh wat een mega leuke èn handige tutorial!
    Ik ben sinds deze week een beetje aan het spelen met photoshop dus dit valt precies in het juiste straatje!
    Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super leuk dat je het ook een beetje aan het leren bent! Vind het zelf echt een heel fijn programma om mee te werken.

      Verwijderen